Bana Windows 3.1 adında bir şeyin yalnızca bir kez var olduğu değil, bu yıl 30’a girdiği söylendi. Göreceli olarak kısa ömürlü olmasına rağmen, Windows 3’ün bu güncellenmiş sürümünün bazı büyük adımlar atmış olmasına rağmen, biraz tanınmaz hale geldi ve bazılarımız bilgisayar kullanmadan biraz önceydi. 30. yaş günün kutlu olsun Windows 3.1, bu senin hayatın.
Kayıtlara göre (yeni sekmede açılır), Windows 3.1, 6 Nisan 1992’de Windows 3’ün halefi olarak piyasaya sürüldü ve beraberinde bazı önemli değişiklikler getirdi. Eski (şaşırtıcı derecede sert) disketlerde geldi ve Windows’un CD ROM’da bulunan ilk sürümü olduğu söyleniyor.
Yine de sürücü alanınıza dikkat edin, çünkü bir kez kurulduğunda 10 MB ile 15 MB arasında depolama alanı kullanır. O sırada, Windows hala MS-DOS üzerinde çalışıyordu, ancak Windows 3.1’deki bazı gelişmeler, 16-bit işletim ortamının oldukça yeni görünmesini sağladı. Muhtemelen Windows 11 için bu yeni UI animasyonları kadar taze olmasa da (yeni sekmede açılır).
Windows 3.1, TrueType yazı tipi sistemini getirdi.Bunlar, Adobe’nin ve diğerlerinin çabalarının üzerinde standart olmaya çalışmak için Apple tarafından geliştirilen ve ücretsiz olarak yayınlanan ultra okunabilir yazı stilleridir. Microsoft, Times New Roman ve Arial gibi bugün hala var olan bu okunabilir yazı tiplerine çok fazla geliştirme yaptı.
Belirli boyutları koruyan tasarım yapıları nedeniyle yazı tipleri çok yönlüdür ve ölçeklenebilir, döndürülebilir ve hatta kalın ve italik olarak yazılabilir. Özellikle daha düşük çözünürlüklerde okunabilecek şekilde tasarlandılar ve o sırada insanların üzerinde çalıştığı ekranlar göz önüne alındığında, bu göz rahatlığı için çok büyük olmalı.
Windows 3.1 ayrıca Microsoft için The Registry adlı yeni bir konseptin de öncüsü oldu. Bunlar, Windows’ta, bugün hala kullanılmakta olan Windows ve uyumlu uygulamalar için bir veritabanı görevi gören gizli ayarlardır. Her ne kadar kesinlikle bu ilk yinelemeden çok daha karmaşık hale geldi.
Windows 3.0, kısmen donanım sınırlamaları ve kullanımının düşüşünün başladığını gören gerçek modun kullanımı sayesinde çökmelere oldukça açıktı. Gerçek Mod, bilgisayarın belleğindeki gerçek konumlara işaret eder ve genellikle DOS için gereklidir. Windows 3.1, önyüklemeyi sağlayarak ve daha fazla RAM ekleyerek, bilgi işlem ve MS-DOS’tan uzaklaşmanın yeni bir yolunu başlatıyor gibiydi.
Tüm bunlar, bellek sınırını 16MB’den 256MB’ye yükselten 386 gelişmiş modun kullanımına izin verdi. Hatta bazı DOS menülerine bir Windows faresi ile gezinme yeteneği verebilir. Aynı zamanda, muhtemelen birçok insan, sürücü uyumluluğu sorunlarının harika dünyasını ilk kez keşfetti.
Ne yazık ki, dünya Windows 3.1 için uzun değildi. Sonraki yıl Windows NT 3.1 piyasaya sürülecekti; bu, oldukça benzer görünen ancak arka uçta Windows 3.1’den çok farklıydı. Sonra Windows 95’imiz vardı ve gerisi dedikleri gibi tarih oldu.
30. Windows 3.1 kutlu olsun. Ve tüm yazı tipleri için teşekkürler.